Notice: Undefined index: componentType in /home/kanaga.nl/public_html/kanaga.nl/templates/kanaga2019_template/component.php on line 12
Historie

Historie

Kanaga Historie

Geschreven door Ben Alink

kanagabeeld3.gif

Het woord “Kanaga” komt uit een taal die niet meer op aarde wordt gesproken. Ook het volk dat deze taal sprak, bestaat niet meer. Het volk heette Tellem en de taal was dus de taal van de Tellem.

Dit mysterieuze volk bewoonde eeuwen lang het Bandiagara plateau in Mali -West Afrika. Toen een gebied van bossen en wouden en nu een streek van kale en onherbergzame rotsen. De Tellem leefden van het verzamelen van noten, wortelen en vruchten en van de jacht op kleine dieren.

Rond het jaar 900 in onze jaartelling trok een ander volk het territorium van de Tellem binnen. Dit volk van jagers en herders, de Dogon, was op de vlucht voor de bekeringsdrift van de Islam. Als animisten wilden zij hun natuurgoden blijven vereren en zochten daarom een leefgebied waarin ze hun eigen riten konden behouden.

De vreedzame Tellem legden hun geen strobreed in de weg, er was immers ruimte genoeg voor beiden. Zo hebben deze twee culturen enige eeuwen lang in harmonie naast elkaar geleefd. Toch ontstonden er conflicten toen de Dogon, om hun vee te kunnen hoeden, steeds grotere stukken bos kapten en daardoor de Tellem hun voedselbron ontnamen.

In de oorlog die daar tenslotte uit ontstond waren de Tellem, al eeuwenlang vreedzaam en helemaal niet op vechten ingesteld, geen partij voor de Dogon. Deze strijd en een gelijktijdige pest epidemie heeft de Tellem vrijwel uitgeroeid.  

Zoals zo vaak in de geschiedenis, heeft de overwinnaar ook hier veel van de gebruiken van de overwonnene overgenomen. Veel van de heilige plaatsen van de Tellem zijn ook voor de Dogon heilig en veel van de sociale structuren zijn ongewijzigd geadopteerd. Zo zijn de rotsschilderingen die verhalen van de bezoeken van buitenaardsen (Sirius) nog steeds zeer heilig en geheim. En in geschillen waarin rechtspraak noodzakelijk is, wordt ook nu nog aan beide partijen opgedragen zich terug te trekken in een hut waarin je niet kunt staan omdat het plafond te laag is. Zitten gaat net. Partijen mogen deze “Tugguna” niet verlaten voordat zij zelf tot overeenstemming zijn gekomen. Daarna wordt het bereikte akkoord door de dorpsoudsten bekrachtigd. Probleem opgelost. Zo zijn er veel voorbeelden van beschaafde en respectvolle omgangsvormen die de Tellem aan de Dogon hebben doorgegeven. Volgens de Dogon leert de Tellem overlevering dat zij hun wijsheid en hun beschaving hebben verkregen van bezoekers van Sirius.

Frappant is dat ver voordat de westerse wereld Sirius B en Sirius C ontdekte, de Dogon via de Tellem al wisten hoe groot de sterren in deze constellatie van de Hond zijn, wat hun zwaartekracht, hun omvang en hun diameter is, hoe lang ze erover doen om om elkaar en om hun eigen as te wentelen en welke stelsels je tegenkomt als je vanaf de Hondster naar de aarde reist.

Kanaga als woord, refereert aan de mens in de betekenis van; de mens die de krachten van de aarde en de krachten van het universum samenbrengt om goed te doen in zijn omgeving.

De geschenken van de aarde zoals kruiden, mineralen etc. en de spirituele krachten versterken elkaar en worden ingezet om te helen. Vandaar dat wij onze praktijk Kanaga hebben genoemd.

 

 
Categorie: