Kanaga 
Holistisch helen

Hypnotherapie

Body Mind Joy Spirit

Wat doen we met Body-Mind-Joy-Spirit therapie nu eigenlijk. Hoe werkt het. In dit hoofdstuk gaan we daar dieper op in. Het model dat we hier beschrijven is de wijze waarop we binnen Kanaga werken. Het is niet bedoeld als een wetenschappelijke studie. Wij werken conform dit model en het blijkt zeer effectief.

 

Probeer de uiteenzetting met een open mind te volgen.

 

Laten we het model uitleggen aan de hand van een case.

Bij ons kwam een dame van rond de 30 jaar met de volgende klachten:

 • Gebrek aan zelfvertrouwen bij publiek optreden;
 • Indien dit toch van haar werd gevraagd kreeg ze last van migraine, maagproblemen, trillen.

Ze kon wel aan zichzelf uitleggen dat de spanningen niet nodig waren. Dit had echter geen effect. De zenuwen, gebrek aan zelfvertrouwen en de fysieke klachten als migraine bleven komen. Dit ondanks dat ze ervan overtuigd was dat ze voldoende ervaring had om probleemloos de gevraagde dingen te kunnen doen.

 

Alle aspecten van het ‘Kanaga model’ komen hier aan de orde. Vanuit haar bewustzijn had ze de overtuiging dat de spanningen niet nodig waren. Toch bleven de emotionele drempels en de fysieke uitingen hiervan aanwezig.

 

 

Het Kanaga model:

 

 

Psycholichamen.gif

 

Het model maakt onderscheid in twee stadia. De bèta status en de alfa status. Technisch gesproken zijn het verschillende frequenties van de hersenen. Iemand is in alfa als hij in trance is. Het is de status waarin iemand verkeert die ’s ochtends net wakker wordt en zich zo lekker voelt dat je nog wel een uurtje zou willen blijven liggen. Of het gevoel tijdens een goede Yoga oefening.

 

In de bèta status werken we vooral vanuit het bewustzijn. Van daaruit communiceren we wel regelmatig met de vier bewustzijnsvormen uit de alfa status. Iedereen heeft bij een moeilijke beslissing wel eens de tweestrijd tussen het gevoel (Joy zegt dit) en het verstand (Mind zegt dat).

 

 

In het onderbewustzijn hebben we dus te maken met:

 

 • Het mentale bewustzijn (Mind);
 • Het emotionele bewustzijn (Joy);
 • Het fysieke bewustzijn (Body);
 • Het spirituele bewustzijn (Spirit).

Deze vier energieën van onszelf zijn te vergelijken met archivarissen. Ze leggen alles tot in detail vast. Niet alleen de gebeurtenissen maar ook de overtuigingen die we tijdens die gebeurtenissen opdoen, de emoties die we ervaren en de fysieke ervaringen. In ons voorbeeld van de dame met haar klachten raken we de eerste drie. Er zijn beperkende overtuigingen in Mind, emoties in Joy die blokkeren en fysieke klachten die in Body tot uiting komen.

Mind

 

Binnen de bibliotheek van Mind worden al onze overtuigingen vastgelegd. “Ik kan alles”. “Mensen die aardig zijn menen dat niet”. “Als er veel mensen naar me luisteren is dat gevaarlijk.” En zo voorts.

 

Joy`

 

Binnen de bibliotheek van Joy worden alle emoties vastgelegd. Angsten, gevoelens van liefde en veiligheid etc.

 

Body

 

Body kent ons lichaam als geen ander. Het weet precies welke ongemakken waar zitten. Het kent niet altijd de bron maar wel de symptomen. Als bepaalde angsten zich fysiek uiten, weet het wel welke fysieke onderdelen bij deze uitingen betrokken zijn maar kent de emotionele bron niet.

 

Spirit

 

Spirit is een cadeautje. Het is onze levensgids. Als we Spirit duidelijk maken waar we heen willen in onze ontwikkeling gaat deze energie in ons, zich vol inzetten om ons daarbij te helpen. Ook is Spirit de energie die ons helpt bij de ontwikkelingen binnen Mind, Joy en Body. We komen later nog terug op deze rol van Spirit.

 

 

Als wij geboren worden zijn bovenstaande energieën een eenheid. Ze werken goed samen en alle ervaringen worden consistent opgeslagen binnen de verschillende bibliotheken’. Dit geeft ook aan waarom de ervaringen gedurende onze eerste levensjaren zo belangrijk zijn en zo’n impact kunnen hebben op ons verdere leven.

 

 

Tijdens de pubertijd jagen we deze eenheid uit elkaar. Als kind wordt ons al snel geleerd dat het uiten van emoties ‘not done’ is. Hou eens op met huilen. Nu is het genoeg, zet je er overheen etc. Emoties zijn soft. Het lichaam krijgt ook minder aandacht. Om er bij te horen moet er toch flink gedronken worden, roken is stoer en tijd om fatsoenlijk te eten is er niet. Spiritualiteit.... laat me niet lachen. Dat is geiten-wollen-sokken gedoe. Niet voor mij.

 

 

Er ontstaat zo’n grote afstand tussen de verschillende energieën dat er geen goede onderlinge communicatie meer is. In ons voorbeeld is het gevolg daarvan dat de angst voor het publieke optreden niet opgelost kan worden door een gebrek aan communicatie tussen Mind en Joy. We weten eenvoudigweg niet welke overtuiging de bron is van de angst.

 

 

Binnen Kanaga en middels dit model hebben we de volgende uitgangspunten:

 

 • Gebeurtenissen zijn niet te veranderen;
 • Overtuigingen rondom gebeurtenissen zijn met nieuwe inzichten te corrigeren;
 • Emoties rondom gebeurtenissen of als gevolg van overtuigingen, zijn op basis van nieuwe inzichten te corrigeren;
 • Fysieke klachten die als bron emoties en / of overtuigingen hebben, kunnen na het corrigeren ervan, losgelaten worden en verdwijnen;
 • Voor het ‘genezen’ of ‘helen’ van klachten is het nodig de communicatie tussen de 4 energieën te herstellen;
 • Om dit helende werk te doen moet iemand in de alfa status komen. Dit wordt bereikt door in trance te gaan.

In ons voorbeeld is het dus van belang te weten welke gebeurtenis de bron is van de klachten. Tijdens de trance sessie komt onze dame in de situatie waarin zij een kind is van rond de 4 jaar. Haar moeder is zeer gestrest door tijdgebrek en dekt de tafel voor de maaltijd. Het witte tafellaken ligt al op tafel. Het meisje besluit haar drukke moeder te helpen en loopt met een gevuld juskommetje naar de tafel. Deze gaat over het witte tafellaken heen. De toch al gestreste moeder kan dit niet verwerken. Ze jaagt haar dochter weg. Laat mij het maar doen. Hier heb ik niets aan. Jij kan ook niets. Ga alsjeblieft weg.

 

Stap 1 van het helen van deze gebeurtenis, is troost. Het kleine meisje had de beste intenties bij het helpen van haar moeder en is hard onderuit gehaald. En wie kan dit meisje het beste troosten? De vrouw van 30 die zij nu is. Dus laat die zichzelf troosten. Zij kent het verdriet het beste en weet het beste de woorden van troost te vinden. Ook voor het meisje van 4 is dit het meest acceptabel. Zij zal de troost van zichzelf (ook al is die 26 jaar ouder) het beste accepteren.

 

 

Stap 2 is het corrigeren van de opgedane overtuigingen. Ze heeft te horen gekregen van haar moeder dat ze niets kan. Dit is letterlijk opgeslagen in Mind. De vrouw van 30 die zij nu is snapt best dat haar moeder dit niet zo bedoelde. Laat de volwassene haar huidige inzichten delen met het meisje van 4. Die zal dat accepteren en aanvaarden dat de overtuigingen vervangen worden.

 

 

Stap 3 is het meenemen van deze inzichten naar het nu. Bij Mind de overtuigingen laten vervallen die geen waarde meer hebben. Die vervangen met nieuwe overtuigingen die wel hout snijden. Daarna deze actie herhalen bij Joy en Body zodat ook de emoties en fysieke klachten opgelost worden. Joy is nu wel bereid de angsten te laten gaan aangezien er geen overtuigingen meer zijn die deze angsten vasthouden.

 

Het is Spirit die bij het aanbrengen van de nieuwe overtuigingen, emoties en fysieke veranderingen het werk doet. Deze kan items als liefde en warmte voor jezelf vertalen naar de juiste overtuigingen voor Mind, de juiste emoties voor Joy en de correcties ten behoeve van Body.

 

Indien er geen andere gebeurtenissen zijn in de tijd, die het gebrek aan zelfvertrouwen voeden, is het proces hiermee afgerond.

 

 

Al deze activiteiten vinden plaats in trance. Met andere woorden als men in alfa zit. In die status kan men Mind, Joy, Body en Spirit waarnemen en er mee communiceren. Bij het stellen van een vraag aan een van deze 4, weet je het antwoord. Ook zullen zij opdrachten van jezelf uitvoeren. Deze dienen ook echt van de persoon zelf te komen. Opdrachten van buitenaf worden in principe geweigerd.

 

 

Afhankelijk van de hulpvraag kunnen verdere stappen genomen worden. Een voorbeeld hiervan is het verder herstellen van de samenwerking tussen de 4 energieën.

 

Hiermee is de basis van het Kanaga model besproken. Mocht u vragen en of opmerkingen  hebben kunt u dit ten alle tijden viade mail  laten weten.