Kanaga 
Holistisch helen

Psyche

Liefde en geluk

Geschreven door Ben Alink

Liefde en geluk.

Er wordt veel geschreven over liefde en geluk. In dit artikel beschouwen we de liefde en het geluk binnen de context van een relatie tussen partners.

Laten we eerst een definitie van geluk beschouwen. In dit artikel hanteren we de volgende definitie:

Geluk beleven we door meer energie uit het nu (dit moment) te halen dan dat we energie en aandacht geven aan gebeurtenissen uit het verleden of dat we energie en aandacht stoppen in nog komende gebeurtenissen (de toekomst). Energie en aandacht geven aan gebeurtenissen uit het verleden doen we door in onmin met het verleden te leven. We zijn boos, verdrietig of bijvoorbeeld teleurgesteld over gebeurtenissen in het verleden. Die emoties kunnen ons zo bezig houden dat we geen tijd een aandacht meer overhouden voor hetgeen er nu is. Dit zelfde kan ook naar de toekomst gebeuren. We zijn bijvoorbeeld zo druk met sparen voor ons pensioen dat we vergeten nu te genieten. Daarmee verleren we ook dit genieten en kunnen het niet meer als we daadwerkelijk dat pensioen halen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld met een carrière stap die we willen maken, de zorgen over de toekomst van onze kinderen en ga zo maar verder. Het is belangrijk om naar de toekomst te kijken echter het mag niet alles overheersend zijn.

In bovenstaande zitten een aantal belangrijke elementen.

  • Gelukkig zijn kun je alleen nu;
  • Als al je energie en aandacht naar de emotie van het verleden gaat, kun je niet gelukkig zijn;
  • Als je je alleen maar druk maakt om de toekomst, zelfs als dit de bedoeling heeft om in de toekomst gelukkig te zijn, wordt je nooit gelukkig.

Hierin zit ook iets moois verscholen. Als we willen, kunnen we gelukkig zijn. We zijn daarin beperkt afhankelijk van onze omgeving. We hebben de macht om dit geluk te creëren.

Het legt daarmee tevens de verantwoordelijkheid om gelukkig te zijn bij ons zelf!

Dit is allemaal wel aardig maar hoe nu verder. Vijanden genoeg om niet gelukkig te zijn. Angst, verdriet, boosheid, wraak, ... noem ze maar op. Allemaal elementen die verhinderen om gelukkig te zijn. Mag ik dan geen angst meer hebben? Moet ik dan alles wat me overkomen is maar goedvinden om te voorkomen dat daar energie naar lekt. Het lijkt onmogelijk.

Emoties hiermee een belangrijke sleutel.

Angst (als voorbeeld) is prima. Het kan ons behoeden voor gevaren en ongelukken. Als angst zo wordt ingezet helpt het ons zelfs. Als angst ons verhindert om te leven moeten we er wat aan doen. We moeten voorkomen dat het een blokkade gaat vormen. Middels Hypnotherapie zijn angsten heel goed op te lossen. Vaak zijn angsten ontstaan vanuit een gebeurtenis die we op een bepaalde manier hebben ervaren en geïnterpreteerd. De gebeurtenis kunnen we natuurlijk niet veranderen. Onze beleving ervan wel. Zeker als we er vanuit het nu met onze inmiddels opgebouwde levenservaring naar kijken. Zo geldt dit ook voor andere emoties. Zo kan het helpen iemand te vergeven voor wie hij of zij is, zonder goed te vinden wat er is gebeurd. Een ouder kan bijvoorbeeld best een keer iets doen dat je als kind enorm (negatief) raakt. Je kunt die ouder dit de rest van je leven enorm kwalijk nemen. Er verschrikkelijk boos over zijn. Dat die ouder dit heeft gedaan kun je nooit veranderen. Maar wellicht kon die ouder met zijn of haar levenservaring niet anders (je bent toch ook niet boos op een baby die nog niet kan lopen?) of heeft hij of zijn gewoon een vergissing gemaakt zonder zich bewust te zijn van de consequenties. De gebeurtenis blijf je afkeuren. Je zou het zelf nooit zo gedaan hebben. Maar je kunt dan we je ouder vergeven voor het gedrag van dat moment. Hoe raar de actie ook is geweest, blijkbaar kon deze ouder niet anders op dat moment. Dit vergeven haalt de lading eraf. Geeft een soort vrede. Geeft de ruimte die we nodig hebben om hier en nu aanwezig te kunnen zijn en te kunnen genieten.

Als we dan alle blokkades oplossen, zijn we dan gelukkig?

Dat hoeft niet. Daar is nog iets voor nodig. Accepteren wie we zijn. Leven conform haalbare normen. Tevreden kunnen zijn met wat we nu hebben. Daarnaast dienen er 3 zaken op orde te zijn:

  1. We moeten ons veilig voelen;
  2. We hebben vertrouwen nodig in ons zelf en in de toekomst;
  3. We voelen ons zeker over ons zelf en geloven in wat we doen.

Denk er maar eens over na. Als bovenstaande 3 elementen op orde zouden zijn bij iedereen, dan zag de wereld er vandaag heel anders uit. Als we ons veilig en zeker voelen en vertrouwen hebben dan verandert onze houding van defensief en soms zelfs agressief naar geïnteresseerd en liefdevol naar onze omgeving. Een belangrijke basis voor geluk.

Wat betekent dit nu allemaal voor het beleven van een gelukkige relatie tussen partners? Alles!

Als er iets belangrijk is in een partnerrelatie dan is het wel veiligheid, vertrouwen en zekerheid. De basis om je open te stellen, interesse te hebben in elkaar en respect te hebben voor elkaars wereld. Elkaar te ontdekken en met elkaar verweven te geraken tot op ziels niveau.

Nieuwsgierig geworden? Maak een keer een afspraak. We mogen allemaal gelukkig en liefdevol zijn.

 

Categorie: