Kanaga 
Holistisch helen

Spirituele ontwikkeling

Reiki I en II

Geschreven door Ben Alink

Reiki Cursus

Reiki is het Japanse begrip voor kosmische levenskracht. Strikt genomen benoemt Reiki de energie die overal aanwezig is en die alles wat leeft zijn levenskracht geeft.

Als je op deze energie bent afgestemd, kun je, als daar behoefte aan is, levenskracht toevoegen aan iedere vorm van leven. Zodoende is Reiki een prachtige natuurlijke geneeswijze. Daarnaast is het ook een krachtig hulpmiddel op ieders pad van groei, want de levenskracht werkt niet alleen in op ons fysieke lichaam maar ook op onze emotionele, mentale en spirituele niveaus. Het helpt ons om balans en harmonie te brengen in wie we werkelijk zijn en wie we denken te zijn.

Reiki als natuurlijke geneeswijze, is (her)ontdekt door een Boeddhistische monnik, Mikao Usuï. Hij leerde ons hoe je afgestemd kunt worden op de Reiki energie.

Inmiddels is Reiki een veel beoefende vorm van energiewerk. Het principe erachter is betrekkelijk eenvoudig. Stem je af op de energie en leer die, via jezelf, door te geven. Er is weinig theorie voor nodig. Na de cursus Reiki I kun je er meteen mee aan de slag.

Bij Reiki zijn kennisoverdracht, afstemming en vaardigheden onverdeeld in vier graden.

Bij Reiki I maak je, in een groep van 6 tot maximaal 9 personen, kennis met de geschiedenis van Reiki en met het gedachtegoed van Mikoa Usuï. Je wordt op de Reiki-energie afgestemd en je leert de handposities voor een lichaamsbehandeling bij jezelf en bij een ander. Ook komen de handposities voor een Chakra behandeling aan bod. En je leert jezelf en anderen energetisch in balans te brengen.

Reiki II is een verdieping en uitbreiding van wat je in de Reiki I cursus hebt geleerd. Je ontvangt een (diepere) afstemming en je leert onder andere een aantal mantra's en symbolen te gebruiken, die het mogelijk maken om Reiki energie op afstand te sturen.

Reiki III is een individuele stap en vindt niet meer in een groep plaats. Deze graad is een verdere verdieping in je groeiproces. Je ontvangt opnieuw een (nog diepere) afstemming en je krijgt de beschikking over het meestersymbool en de daarbij horende mantra. In feite beschik je nu over de kracht van een Reiki meester, zonder dat je de verantwoordelijkheden tot het geven van Reiki onderricht op je neemt. Nog meer dan bij de voorgaande graden is Reiki III vooral een geschenk aan jezelf.

Ook de Meestergraad is een individueel proces. Een Reiki meester heeft de behoeft om anderen in de Reiki leer in te wijden en hen op de Reiki-energie af te stemmen.

Reiki I vindt plaats op beide dagen in een weekend en duurt van 11.00 uur tot ongeveer 17.00 uur. Het kost € 120,- , inclusief lunch en een cursusboek.

Reiki II vindt plaats op beide dagen in een weekend, van 11.00 uur tot ongeveer 14.00 uur. Het kost € 220,- , inclusief de lunch.

De cursussen vinden plaats in Haarlem.

 

Cursusleider is: Peter van Zalm. Peter is Reiki meester sinds 1992.