Kanaga 
Holistisch helen

Orthomoleculair

Burn-out

Burn-out

Burn-out is een stoornis met als kenmerk; gevoelens van totale uitputting van lichaam en geest. Fysiek, mentaal, emotioneel en sociaal zijn we volkomen op. Letterlijk opgebrand.

Het is verleidelijk om een burn-out, het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) en een stevige depressie over één kam te scheren. Ze hebben immers uitputting als gezamenlijke component en vaak zijn er nog meer overeenkomende symptomen te vinden.

Lees meer: Burn-out

PNI

Psycho Neuro Immunologie (PNI) is een relatief jonge loot aan de indrukwekkende boom van de medische wetenschap.

Zij heeft haar wortels in de Orthomoleculaire Geneeskunde, die door 2-voudig Nobelprijs winnaar Linus Pauling, is omschreven als; De geneeskunde die zich richt op het behouden van gezondheid en op de behandeling van ziekten door  te onderzoeken welke lichaamseigen stoffen (vitaminen, mineralen, eiwitten en koolhydraten) er nodig zijn om je lichaam gezond te houden of weer gezond te krijgen.

 

PNI toont aan dat al onze organen, orgaansystemen en ook onze psyche op biochemisch niveau voortdurend met elkaar communiceren en zodoende nauw samenwerken aan een evenwicht tussen belasting en belastbaarheid. Dit evenwicht betekent gezondheid en welbevinden van het geheel.

Ziekte heeft altijd met een verstoring van dit evenwicht te maken. Genezing dus met herstel van dit evenwicht. Bestrijding van symptomen (aspirientje tegen de hoofdpijn of magnesium tegen obstipatie) ligt binnen het PNI model dus ook niet voor de hand maar is waarschijnlijk wel de verklaring voor het veelvuldig succes in de behandeling van chronisch geworden aandoeningen.

 

Voor de hand liggende verstoorders van het evenwicht zijn onder anderen; aanhoudende stress - vergiftiging door toxines in de leefomgeving (uitlaatgassen, pesticide, E-nummers in de voeding), verkeerde en/of ongezonde voeding en psychische problematiek.

 

Voor de hand liggende symptomen van deze verstoorders zijn bijvoorbeeld;
Hart- en vaatziekten - Diabetes II - Ontstekingsziekten, zoals Reumatoïde Artritis en het Syndroom van Tietse - Migraine - Darmproblemen - Burnout, Depressie en Slaapproblemen - Auto Immuunziekten - Huidproblemen zoals Psoriasis en Eczeem - etc. etc.

 

Deze lijst kan eindeloos lang zijn.
Het lijkt er sterk op dat alle gezondheidsproblematiek, als die niet genetisch bepaald is en niet veroorzaakt door een ongeval, terug te voeren is tot verstoring in de communicatie tussen alle delen van het lichaam en dus tot verstoring van het evenwicht.

Hoewel PNI als visie en behandelmethode steeds steviger ingevoerd raakt, zou PNEI misschien wel een betere naam voor deze zich snel ontwikkelende tak in de wetenschap zijn omdat de P staat voor Psycho, het psychische deel van wie we zijn. De N staat voor Neuro, ons zenuwstelsel met al haar neuronale netwerken.
De I staat voor Immunologie. Alle in ons aanwezige afweersystemen tegen indringers, zoals virussen, bacteriën en gifstoffen. Hier hoort ook de E van Endocrino bij. Ons endocriene systeem dat via hormoonstoffen allerlei functies vervult of doet vervullen, die betrokken zijn bij het herstellen en in stand houden van het evenwicht.