Notice: Undefined index: componentType in /home/kanaga.nl/public_html/kanaga.nl/templates/kanaga2019_template/component.php on line 12
Vitamine E

Vitamine/Mineralen

Vitamine E

Geschreven door Ben Alink

Geschiedenis
Dosering
Werkingsgebied
Deficiëntie
Toxiciteit
  Bronnen
Weetjes
 

Van vitamine E (=Tocoferol) was bij dieren reeds in 1922 bekend dat een tekort lijdt tot problemen in de fertiliteit en tot veranderingen in de dwarsgestreepte spieren, zoals bij spierdystrofie. Bij mensen zijn deze symptomen niet te verhelpen met vitamine E. Tocoferom komt van 'Tocos, dat betekent kinderen en 'phero' dragend.

Dosering:

 • ADH 10 mg per dag (in Amerika 100 mg  per dag);
 • Maximaal  veilige hoeveelheid 500 mg per dag (d-α-tocoferol);
 • Orthomoleculaire dosering tot 100 - 800 mg per dag, en in sommige gevallen 50 mg per kg gewicht per dag.

Vitamine E is bekent om zijn antioxidatieve werking voor vetten en cholesterol in het lichaam, maar ook voor vitamine A, caroteen en andere vetoplosbare stoffen. Vitamine E wordt in vetten ingebouwd. Verder werkt het preventief bij een aantal kankervormen. Met name die van het maagdarmkanaal, de prostaat en de longen, zeker als ook een te laag selenium wordt gecorrigeerd. Het werkt ook preventief tegen het uitzaaien van kankercellen door inhibitie van VEGF (= Vasculair Endothelial Growth Factor).

Het beschermt de celwand tegen oxidatie, wat met name belangrijk is voor de zenuwcellen die rijk zijn aan vetten. Bij een gebrek aan vitamine E vervormen de rode bloedlichaampjes. Het verbetert het glucosemetabolisme en de werking van insuline

Beschadiging van de zenuwen, spierzwakte, slechte coördinatie, onwillekeurige bewegingen van het oog. Kapot gaan van rode bloedlichaampjes. Bij ouderen zijn in de huid bruine vlekken (levervlekken) te zien. Een gebrek aan vitamine E verhoogt de toxiciteit van vitamine A. Een tekort is mogelijk van grotere betekenis voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, dan het totale cholesterol of hoge bloeddruk. Dit geldt met name voor de niet alfa varianten van vitamine E maar bij de y-tocoferol.

Mensen die glutenovergevoelig zijn, hemodialyse patiënten of met cystic fibrose (taai slijmziekte)  hebben een verhoogde kans op deficiënties. De behoefte aan vitamine E neemt ook toe met de leeftijd omdat het vermogen om vrije radicalen te verwijderen met de leeftijd afneemt.

 

Ter preventie van de ziekte van Alzheimer kan vitamine E en C worden ingezet. Dit moet officieel nog bevestigd worden.

 

Er zijn geen toxische verschijnselen bekent bij een gebruik tot 4000 mg, omdat het niet zo wordt opgeslagen en het teveel wordt verwijderd. Voorzichtigheid is geboden bij mensen die antistollingsmiddelen gebruiken. Ook de combinatie met alcohol is niet handig.

Het is raadzaam vitamine E samen met vitamine C te gebruiken in een verhouding van 1:4. Dit omdat een antioxidant zelf weer een pro-oxidant wordt als deze is geoxideerd. Vitamine C reduceert de geoxideerde (gebruikte) vitamine E weer.

 1. Levertraan;
 2. Sojaolie;
 3. Cacao;
 4. Pinda;
 5. Tarwekiemen;
 6. Margarine;
 7. Pindakaas;
 8. Zonnebloemolie;
 9. Garnalen;
 10. Maïsolie;
 11. Eierdooier;
 12. Havermout;
 13. Muesli;
 14. Zilvervlieslijst;
 15. Zalm;
 16. Erwten;
 17. Sperziebonen;
 18. Witte bonen;
 19. Runderlever;
 20. Varkenslever;
 21. De meeste groentes;
 22. De meeste vissen. 

Vitamine E kan therapeutisch ingezet worden bij diabetes omdat het de insuline gevoeligheid verhoogd.

Bij hooikoorts kan vitamine E in combinatie met vitamine C ingezet worden ter verlaging van het histaminegehalte.

Bij ontstekingen aan gewrichten kan het de vorming van ontstekingsfactoren als prostaglandine verminderen.