Kanaga 
Holistisch helen

Vitamine/Mineralen

Vitamine A

Geschreven door Ben Alink

 

Geschiedenis
Dosering
Werkingsgebied
Deficiëntie
Toxiciteit
  Bronnen
Weetjes
 

 

De oude Egyptenaren wisten al dat door het eten van lever nachtblindheid voorkomen kon worden. Pas in 1931 werd vitamine A geïdentificeerd. Arens en Van Dorp konden het in 1947 synthetiseren.

Vitamine A is retinol en heeft een functie in de retina, het netvlies van het oog. Naast Vitamine A zijn er de carotenoïden met pro-vitamine A werking. Het voordeel daarvan is dat er minder snel een te hoge hoeveelheid vitamine A wordt gedoseerd. De pro-vitamine A wordt door de lever omgezet in vitamine A op het moment dat daar behoefte aan is. De carotenoïden zijn in 2 groepen te verdelen. De carotenen en xanthofylen. De laatste vind je terug in de natuur als de pigmentstoffen geel, oranje en rood.

Dosering:

 

 • ADH
  • Mannen 1000 mcg per dag (=3333IE)
  • Vrouwen 800 mcg per dag (=2666IE)
 • Maximaal  veilige hoeveelheid 12.000 mcg/dg. (zwangere vrouwen 3000 mcg per dag);
 • Orthomoleculaire dosering tot 25.000 mcg per dag kortdurend!.

 

Vitamine A en pro-vitamine A hebben als werkgebied de ogen, huid, slijmvliezen, immuunsysteem, reproductie en antioxidant. De gele vlek in het oog, dankt zijn kleur aan de aanwezige carotenoïden.

 

Vitamine A bevordert de afweer tegen ziekten en heef tevens een anti-tumor werking. Ze beschermt de huid tegen UV staling. Zorgt voor een goede functie van de eierstokken. Is nodig voor de vorming van testosteron en spermacellen. Is belangrijk voor de groei bij kinderen. Zorgen voor de omzetting van licht in een zenuwsignaal in de ogen.

 

 

 

Nachtblindheid is een vroeg symptoom van een gebrek aan vitamine A. Verder krijgt men een droge paddenhuid doordat de poriën verstopt raken. Dit zie je vooral op de achterzijde van de bovenarmen. Verder treed verdikking van het hoornvlies op dat uiteindelijk leidt tot blindheid.

 

Er is een vergrote gevoeligheid voor virale infecties, mazelen, waterpokken, HIV, RS-Virus.

 

 

Verminderde sperma vorming en onvruchtbaarheid bij de vrouw.

 

 

Mede verantwoordelijk voor het ontstaan van long en prostaat kanker.

 

 

Bij kinderen geeft een te kort aan vitamine A groeistoornissen.

 

 

Een tekort treed in Nederland met name op als er problemen zijn met de vetopname in de darmen. Verder blijken meisjes tussen de 16 en 22 jaar vaak een tekort te hebben als gevolg van een slechte voeding (te weinig groente en fruit). In ontwikkelingslanden is een te kort echt een groot probleem. Naar schatting 10 miljoen kinderen hebben daar een te kort waarvan er 6 miljoen sterven als gevolg van een grotere vatbaarheid voor infecties en er nog een 1 miljoen blind worden. In gebieden waar vitamine A wordt gegeven daalt de kindersterfte met 30%! Er wordt dan gewerkt met doseringen van 150 keer de ADH.

 

Bij doseringen van B6 van meer dan 500 mg/dg over een langere periode is een neuropathie aangetoond. Waarschijnlijk door het toxische effect van pyridoxine op de zenuwschede. Bij suppletie van pyridoxaal 5-fosfaat is dit niet aangetoond.

 

 

 1. Levertraan;
 2. Rode peper;
 3. Runderlever;
 4. Molsla, paardebloem;
 5. Zuring;
 6. Peen;
 7. Tuinkers;
 8. Raapstelen;
 9. Boerenkool;
 10. Peterselie;
 11. Spitskool;
 12. Spinazie;
 13. Varkenslever;
 14. Mosterd;
 15. Snijbiet;
 16. Mango;
 17. Cichorei;
 18. Venkel;
 19. Meloen;
 20. Zomerboter;
 21. Andijvie;
 22. Veldsla;
 23. Abrikozen;
 24. Broccoli;
 25. Postelein;
 26. Sjalotten. 

 

 

 

Luteïne en zeaxantine zijn de belangrijkste carotenoïden in het oog. Een tekort is er vaak de oorzaak van dat ouderen last krijgen van blindheid. Bij op tijd ingrijpen kan dit met een kuur van 6 weken al hersteld zijn!

 

Tijdens de zwangerschap kun je beter geen lever eten. Een teveel aan vitamine A kan geboorteafwijkingen veroorzaken. Grappig genoeg heeft 40% van de zwangere vrouwen een tekort.