Kanaga 
Holistisch helen

Vitamine/Mineralen

Vitamine C

Geschreven door Ben Alink

 

Geschiedenis
Dosering
Werkingsgebied
Deficiëntie
Toxiciteit
  Bronnen
Weetjes
 

Vitamine C (=Ascorbinezuur) is misschien we de bekendste onder de vitamines. Hippocrates kende al de symptomen van scheurbuik. De ziekte bestaat uit grote vermoeidheid bij lichte inspanningen, reumatische klachten, slechte wondgenezing en tandvleesbloedingen, die later uitmonden in onderhuidse bloedingen en bloedingen in spieren en gewrichten. Ook hysterie en depressie zijn kenmerkende gevolgen. Uiteindelijk is het verloop dodelijk. Vasco Da Gama verloor in 1498 de helft van zijn mannen aan scheurbuik. Het was vooral de ziekte van zeevarenden. In de 17e eeuw werd ontdekt dat het eten van bessen en gekiemde planten een preventief en helend effect hadden. In 1747 deed de scheepsarts James Lind onderzoek waarbij hij zieke scheepslui citroenen en sinaasappels gaf. Deze genazen al na 1 tot 6 dagen. Pas 50 jaar later werden citrusvruchten verplicht bij de Engelse marine. De hongaar Albert Szent Gyorgy isoleerde in 1920 voor het eerst vitamine c uit koolbladeren, citrusvruchten en bijnieren. In 1934 was Reichstein instaat om vitamine C synthetisch te vervaardigen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de rol van vitamine C in relatie met kanker. Er zijn aanwijzigen dat het kanker helpt voorkomen echter er zijn maar weinig bewijzen dat het ook kanker kan genezen.

 

Dosering:

 

 • ADH 60 mg per dag;
 • Maximaal  veilige hoeveelheid 10.000 mg per dag;
 • Orthomoleculaire dosering tot 30 mg per kg gewicht per dag.

 

Vitamine C is bij vele processen betrokken als waterstof donor. Het speelt een rol bij bindweefsel, afweer, neurotranmitter omzettingen en als antioxidant.

 

Het verhoogt de activiteit van vitte bloedcellen. Het verhoogt de antilichaamrespons. Het vermeerderd het aantal natural killercellen (immuunsysteem). Het verhoogt de thymusfunctie (centrum van immuunsysteem) en heeft een interferonachtig effect op virussen en kankercellen. Het activeert foliumzuur. Het helpt bij ontgiften. Het verlaagd de opname van koper, vitamine B12, en natiumseleniet. Het verhoogd de opname en opslag van ijzer, zink en chroom. Het verlaagd de bloedsuikers. Het speelt een rol bij de omzetting van cholesterol in galzuur. En zo zijn er nog vele werkgebieden van vitamine C.

 

 

 

De eerste symptomen van een vitamine C tekort zijn vergeetachtigheid in het korte termijn geheugen. Er treed prikkelbaarheid op en depressie. Er is een grotere infectiegevoeligheid. De vorming van spataderen wordt bevorderd. Later treden dan verschijnselen op die horen bij scheurbuik.

 

Vitamine C tekort is een duidelijke factor in het ontstaan van hart- en vaatziekten. Hoe meer vitamine C hoe lager de kans hierop.

 

Bij gezonde mensen hebben zeer hoge doseringen geen bijwerking. Hooguit kan er lichte diarree ontstaan of lichte maagbezwaren. Dit geeft aan dat de benodigde dosis is ontstaan.

 

 

Mensen met nierstenen die uit calcuimoxalaat bestaan moeten echter wel voorzichtig zijn met vitamine C. Boven de 10 gram vitamine C neemt het oxaalzuur in de urine iets toe. Met mensen met nierziekten is het dan ook beter geen enkel risico te nemen en nooit boven de 10 gram te doseren.

 

 

Mensen met hemochromatosis en andere vormen van ijzerstapeling moeten ook geen hoge doseringen toegepast worden, omdat vitamine C de ijzeropname verbetert.

 

 1. Rozebottel;
 2. Rode peper;
 3. Zwarte aalbessen;
 4. Peterselie;
 5. Paprika;
 6. Spruitjes;
 7. Guave;
 8. Boerenkool;
 9. Zuring;
 10. Broccoli;
 11. Stokvis;
 12. Bloemkool;
 13. Groenekool;
 14. Tuinbonen;
 15. Kiwi;
 16. Tuinkers;
 17. Spits- en  rode kool;
 18. Aardbeien;
 19. Bieslook;
 20. Citroen;
 21. Sinaasappel;
 22. Spinazie. 

 

 

 

Rokers hebben een verhoogde behoefte aan vitamine C. Elke sigaret kost vitamine C.

 

 

Een hoge dosis vitamine C eenmalig op een dag ingenomen helpt goed tegen ziektes die door een virus worden veroorzaakt. (dus geen bacteriële infectie)

 

 

Dikke benen tijdens de zwangerschap kunnen duiden op een vitamine C tekort.

 

 

Bij elke 3000 gr vitamine C is het nodig 400 IE vitamine E te doseren. In hoge dosering (opbouwen tot 10.000 gr/dg onder begeleiding) heeft dit een Pretnison achtige werking zonder de nadelige effecten van het gebruiken van Pretnison!