Kanaga 
Holistisch helen

Vitamine/Mineralen

Vitamine B5

Geschreven door Ben Alink

 

Geschiedenis
Dosering
Werkingsgebied
Deficiëntie
Toxiciteit
  Bronnen
Weetjes
 

Pantethine (een afgeleide van Pantotheenzuur met de toevoeging van een SH-groep (zwavel)) betekent: overal voorkomend. Het werd ontdekt door Williams in de jaren '20, waarvoor hij de Nobelprijs kreeg. Hij ontdekte het toen hij in gist op zoek was naar onbekende stoffen. Een gebreksziekte was toen nog niet bekend.

Dosering:

 • ADH 5 - 10 mg per dag;
 • Maximaal  veilige hoeveelheid 50x  de dagdosis;
 • Orthomoleculaire dosering to 1000 mg per dag.

Vitamine B5 is onderdeel van het co-enzym-A. Het speelt een rol bij het omzetten van koolhydraten, eiwitten en vetten. Met andere woorden, het speelt een rol bij de energieproductie in ons lichaam. Het wordt ook wel het antistress hormoon genoemd vanwege zijn werking op de bijnieren. De bijnieren maken stresshormonen aan.

 

Omdat vitamine B5 zoveel voorkomt, komen er eigenlijk geen deficiëntieverschijnselen voor. Uitzonderlijke omstandigheden zoals in gevangenkampen tijdens de 2e wereldoorlog zijn daarop een uitzondering. Een van de verschijnselen die dan optreden zijn branderige voeten, kampogen (wegvallen van een deel van het gezichtsveld) en degeneratie van de gezichtszenuw. Verder wordt in dat soort omstandigheden duizeligheid, spierslapte, vermoeidheid, versnelde pols, prikkelbaarheid, spierkrampen en slaapstoornissen aan een te kort aan B5 toegeschreven.

 

Er zijn geen toxische verschijnselen bekend, hooguit enige maag-darm bezwaren.

 

 1. Biergist;
 2. Haring
 3. Kalfslever
 4. Pinda's;
 5. Paddestoelen;
 6. Sojameel;
 7. Spliterwten;
 8. Zonnebloempitten;
 9. Broccoli;
 10. Hazelnoten.

 

B5 wordt ook voor een klein deel in de darm gemaakt

 

 

 

Hoge doseringen van vitamine B5 helpen verstoringen in de vetstofwisseling herstellen. Het verlaagt dan tevens de cholesterol.

 

Vitamine B5 kan staar voorkomen.

 

 

Vitamine B5 helpt bij het ontgiften van de lever.