Kanaga 
Holistisch helen

Vitamine/Mineralen

Vitamine B3

Geschreven door Ben Alink

 

Geschiedenis
Dosering
Werkingsgebied
Deficiëntie
Toxiciteit
  Bronnen
Weetjes
 

In 1914 kreeg de Amerikaan Goldberger de opdracht de oorzaak van de dodelijke ziekte Pellagra (ruwe huid) te onderzoeken. Hij kwam erachter dat deze virusziekte verdween na een eiwitrijke voeding. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam Elvehjem erachter dat nicotinezuur (vitamine B3) hiervoor verantwoordelijk was. De lever kan namelijk eiwit omzetten in vitamine B3. Die doet dit echter voor een heel klein gedeelte (1,7%) maar een eiwitrijke voeding is voldoende om de ziekte Pellagra te voorkomen.

De behoefte is afhankelijk van de energieopname.

Dosering:

 • 6,6 mg per 1000 cal;
 • ADH 18 mg per dag;
 • Maximaal  veilige hoeveelheid 35 mg per dag;
 • Orthomoleculaire dosering 3 gram per dag.

Vitamine B3 is betrokken bij alle processen die te maken hebben bij het afbreken en het gebruik van koolhydraten, vetten en eiwitten. Tevens is het nodig bij de productie van hormonen en moduleert het de afweer. B3 is betrokken bij zeer veel enzymatische processen.

 

De eerste verschijnselen van een B3 tekort zijn lichtgevoeligheid van de huid. Deze wordt ruw en droog. Hierna volgen darmproblemen, gebrek aan eetlust, evenwichtstoornissen, rood ontstoken tong, waarneemdoofheid, oorsuizing, vermoeidheid, spierslapte, slaapstoornissen en uiteindelijk de dood. De ziekte die ontstaat heet Pellagra (= ruwe huid). Deze wordt ook wel de 3D ziekte genoemd. Darm (diarree), Dementie, Dood.

 

 

Bij mensen met ernstige darm problemen kan er een B3 deficiëntie ontstaan. Bijvoorbeeld in het geval van de ziekte van Crohn. Ook alcoholici lopen extra risico.

 

Een te hoge dosis B3 kan opvliegers en leverbeschadiging veroorzaken. Deze bijwerking wordt voorkomen door 6 nicotinezuurmoleculen te binden met inositol. => inositol-hexa-niacinaat. Dit geeft hooguit lichte darm en huidklachten. Therapeutisch doseringen moeten langzaam opgebouwd worden. Bij hoge dosering dient regelmatig b.v. elke 3 maanden de leverfuncties, cholesterol en de bloedsuiker gecontroleerd te worden. Pure B3 dient te worden gemeden door mensen met leverschade, jicht of maagzweren.

 

 1. Gist;
 2. Rijstezemelen;
 3. Tarwezemelen;
 4. Pinda's;
 5. Bouillonblokje;
 6. Olijven;
 7. Tarwe;
 8. Sesamzaad;
 9. Boekweit;
 10. Amandelen;
 11. Erwten;
 12. Bonen.

.

 

 

Vrouwen hebben minder nodig dan mannen echter er sterven 2 keer zoveel vrouwen dan mannen aan Pellagra, waarschijnlijk door de (tegenwerking) van oestrogenen.

 

Vitamine B3 werkt gunstig ter voorkoming van hart en vaat ziekten. Het verlaagt onder andere de cholesterol.

 

 

Vitamine B3 kan bij diabetes voorkomen dat zij diabetes type 1 worden. Het verhoogt namelijk de insuline gevoeligheid.

 

Tijdens de zwangerschap is het verstandig voldoende vitamine B3 binnen te krijgen. Dit naast vitamine B6  en  Foliumzuur. Voor het opvangen van DNA schade spelen deze stoffen een belangrijke rol.